Karpuzun Yararlari
“Yaz mevsimi” denildiği zaman akla gelen ilk meyvelerden biridir, piknik sepetlerinin olmazsa olmazı, hararet gidermedeki başarısı ortada olan bir meyveden “karpuzdan” bahsediyorum…
Elbette, karpuzun yararlarını saymaya kalksak, unutacağımız ve göz ardı edeceğim onlarca bilgi olur. Herkes tarafından bilinen ve kimi zamanda gizli kalmış yararlarına değinmek gerekirse; karpuz, “güçlü bir antioksidandır” diyebiliriz. Güçlü bir antioksidan olmasından ötürü, vücutta dolaşan birçok zararlı maddeyi etkisiz hale getirir ve kendi kendine imha eder, bu sayede o zararlı maddeler, kişinin vücut sağlığı için herhangi bir tehdit unsuru oluşturmaz. “C ve A” vitamini açısından zengin olan karpuzun yararları arasında gösterilen bir diğer unsur ise, susuzluğu gidermedeki maharetidir. Ayrıca, kolesterolü düşürücü ve kan şekerini düzenleyici olarak da bilinir. Kısacası, vücut için gerekli olan tüm ihtiyaçları karşılamaya fazlasıyla yeten meyvelerden biridir.
Karpuz Kabuğunun Yararları
Dışı ayrı içi ayrı yararlı olan karpuzun bir diğer yararı ise, diş temizliğinedir. Karpuz kabuğu, dişlerin güçlenmesinde ve sarı görünümün azaltılmasında etkili ve başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Kansere yakalanma riskini en aza indirgeyen meyvelerin başında gelen karpuz, kanser, troit vb hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Genellikle yaz meyvesi olarak bilinen karpuz, teknolojinin gelişmesi ve seracılık mesleğinin aktif bir şekilde yapılmasıyla birlikte, kışında sofralarımıza gelmektedir. Bu lezzet harikası meyve, vücudun terleme yoluyla dışarı attığı ve gerek duyduğu tüm sıvının kazanılmasına yardımcı olur. Enerji üretimi için gerekli olan tüm vitamin ve mineraller karpuzda fazlasıyla mevcuttur. Uzmanlarda karpuzun yararlarını dile getirirken, yağsız bir besin olmasına dikkat çekmiş, özellikle perhiz yapan ve zayıflamak isteyen insanların tüketmelerinde yarar olduğunu savunmuştur.
Karpuz Çekirdeğinin Yararları
Sadece karpuz değil, karpuzun çekirdeği de kan akımını düşürmeye yararlıdır. Aslında, dışarıdan bakıldığında çok önemsizmiş gibi görünen karpuz çekirdekleri (cucurbocitrin), vücut dengesinin korunmasında çok etkilidir. Kışın, hareketsizlikten ötürü alınan kiloların, yaz ayında verilmesi için karpuzdan yararlanmak gerekir. Bu denli önemli olan bir meyvenin böbrekler üzerindeki yararları da mevcuttur. Böbreklerde oluşan, kumun dökülmesine yardımcı olan karpuz, kişi de sık sık tuvalet ihtiyacı oluşturur.