Çiriş Otunun Yararları
Çiriş otu halk arasında sarı zambak adı ile bilinen ufak pırasaya benzeyen sebzedir. Kendine has kokusu ve tadı ile pırasadan oldukça farklı ve yararlarıdır.
Türkiye’nin bir çok yerinde yetişen ve tüketilen çiriş otunun yararları oldukça fazladır. Ege, Akdeniz ve Günay Doğu Anadolu bölgelerinde üretimi ve tüketimi oldukça fazladır. Çiriş otunun kaynatıldıktan sonra balla karıştırılarak içildiğinde romatizma ağrılarının dindirir, idrar yollarının açılmasına yardımcı olur, adet düzenleyicidir, süt artırır ve basura iyi geldiği halk arasında bilinmektedir.
Çiriş oyunun kaynatıldıktan sonra ciltte oluşan egzama, sivilce, çıban ve saçkıran gibi cilt rahatsızlığın görüldüğü yerlere hafif şekilde sürüldüğünde cilt hastalıklarına yararı olduğu görülür.
Çiriş Otunun Kadınlara Yararı
Genelde kadınlar tarafından bilinen ve pazarlarda satılan çiriş otunun yararlarını kadınlar daha fazla bilmektedir. Kadınlar tarafından tüketilen çiriş otu adet düzenleyici ve süt artırıcı yapısı ile kadınlara olan yararı daha fazladır. Çiriş otunun bir başka yararı ise cinsen gücü büyük oranda artırmasıdır.
Çiriş Otunun Tüketimi
Kendine has tadı ve kokusu çiriş otunu yemek için bir çok hazırlama şekli vardır. Bunlardan en yaygın olanları yumurtalı çiriş otu kavurması, çiriş otlu börek ve ıspanak gibi az suda kaynatılarak yapılan çiriş otu yemeğidir. Sadece yemeğinden değil kaynatıldıktan sonrada suyu içilerek tüketilmelidir. Kaynatılmış suyuna bir miktar bal eklenirse tadı güzelleşir ve yararı artar.